Nostalgie!

nieuwe natuur bij delft
Het nieuwe Abtswoudse Bos
18 februari 2016
Toon alles

Nostalgie!

veehouderijbedrijf van winden 1950

Nostalgie

Vroeger!

Vroeger was de Delflandhoeve een veehouderijbedrijf met 40 melkkoeien in een grupstal. Op het erf een kalverstal, hooitas en machineloods. In de tuin groenten en fruit. De boerderij omringd door smalle stroken grasland en veel water: het typische veenweidelandschap ten zuiden van Delft. Aan de smalle Schieweg een lint van boerderijen met melkvee. En op de dijk , aan de ene kant zicht op het kanaal de Schie en aan de andere kant het open grasland met ver weg aan de horizon de trein van Delft naar Rotterdam. Hier boerde tot de jaren negentig de familie van Winden, de boerderij van vader op zoon doorgegeven.

Helaas kwam daar begin jaren negentig een einde aan. De landelijke-, provinciale- en gemeentelijke overheden besloten dat er aan de zuid-grens van Delft nieuwe natuur, nieuwe recreatie nodig was. Middels een reconstructiewet werd bepaald dat een aantal boerderijen langs de Schie hun agrarische functie zouden verliezen en het gebied met nieuwe natuur en nieuwe recreatie ingericht zou worden. Zo ook de landerijen van de familie van Winden. Als gevolg daarvan heeft de familie begin jaren negentig de boerderij verlaten en ingeruild voor een veehouderijbedrijf in Groningen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *